Search This Blog

Tuesday, March 30, 2010

Odgrobadogroba, Emmas Glück, Verfolgt, Klass

Odgrobadogroba / Gravehopping (2005)

For en film! Tror ikke jeg har sett slovensk film før, men denne ble jeg virkelig positivt overrasket over. Her var det nydelig bilde, deilig føring av kamera, bra skuespill, bra klipping, rare scener, rare vitser og gripende scener. Pene damer var det og. Med innledende ord fra J.D. Salingers ”9 Stories”, handler filmen om en profesjonell begravelsestaler, sin stumme suicidale far, deres familie og nabo. Hvis jeg skal trekke inn noe negativ med filmen, er det at første halvdel er morsom og lys, mens siste er mørk og trist. Når komedie og sånn drama mikses sammen blir det ofte litt krøll, men for meg gjorde det egentlig ikke noe. Ikke skjønner jeg at det er kun snaut 500 stemmer på denne på imdb og har karakter 6.6. Den burde vært mye høyere.

Karakter: 9,5/10


Emmas Glück / Emma’s Bliss (2006)

Av samme regissør som ”Mein Bruder, der Vampir”, en film jeg likte særdeles godt. Jeg kjenner fort igjen den kreative filmemåten, fine bilder, fint driv og godt skuespill. I den ene hovedrollen har vi Jürgen Vogel, en fantastisk dyktig skuespiller. Han spiller ”Max”, en kreftdiagnostisert fyr som stjeler penger fra en kompis og vil komme seg vekk. Han krasjer i hagen til den frodige smukke bondegårddama Emma og de finner selvfølgelig tonen. Problemet med filmen er bare at historien ikke er tykk nok. Omtrent etter en time begynner spenningsstigen å synke langsomt mot slutten av filmen.

Karakter: 7/10Verfolgt / Punish Me (2006)


Kraftig, liten perle det her! I svarthvitt følger vi 16-17 åringen ”Jan” som prøver å forføre sin mye eldre ”probation officer” og som til slutt lykkes med det. De har så et sadomachosistisk (se tittel) forhold, som blir vanskelig å holde skjult for mannen hennes og Jans kompiser. Det er lite musikk i filmen, det er ofte lange, tomme scener, men det skaper en unik stemning. Regien og bildet er topp. Denne burde definitivt vært mer kjent.

Karakter: 8,5/10Klass (2007)


Vanskelig film å gi karakter på, denne estlandske filmen som er basert på en sann historie om skyting på skole. Vi følger mobbeofferet Joosep og den eneste i klassen som vil hjelpe ham, Kaspar. Joseep blir banket opp hver dag, og det blir hardere og hardere for Kaspar å prøve å stoppe det. Godt produsert, ellers ok skuespill.

Karakter: 7/10

No comments: